Tüm Siparişlerinizde Ücretsiz Garantili Teslimat

Sepetiniz

Pırlanta Kesimi

Pırlanta Kesimi

Binlerce yılı bulan bir tarihe sahip pırlanta her dönem insanların ilgisini çekmeyi başarmıştır. Gerek doğadaki oluşumu gerekse kesimindeki ince işçilikleri gereği pırlantanın etki alanına girmemek mümkün olmasa gerek. Bu etkiyi belirleyen pırlanta 4C kuralı içerisinde önemli bir yere sahip olan pırlanta kesimi, insanoğlunun pırlantaya müdahale ettiği tek alandır.

Pırlantada parlaklığı sağlayan en önemli unsur kesim işlemidir. Bu kesimlerin en iyi sonuç alınan tipleri Excellent ve Very Good kesimdir. Bir pırlanta ne kadar ince kesim uygulanırsa o düzeyde parıltı verir. Ne kadar kalın kesilirse de bir o kadar parıltıdan uzaklaşır. Doğru kesim yapılan bir pırlanta içerisinde ışık daha fazla gezineceğinden pırlanta çok daha fazla parlayacaktır.

Pırlanta Kesim Çeşitleri
5 farklı pırlanta kesim çeşidi mevcuttur. Aşağıdan yukarıya doğru sıralarsak;

Poor (kötü)
Fair (makul)
Good (iyi)
Very Good (çok iyi)
Excellent (mükemmel)
Bu kesim çeşitleri içerisinde good kesim pırlantanın altındaki kesimler pırlantanın parlaklığını görme ihtimalinin zayıfladığı pırlanta kesim tipleridir. Elmasın en ideal ve tercih edilen kesimine “Brilliant Cut” (parlak kesim) denir. Bir pırlantanın kesim çeşidinden bile pırlantanın gerçek olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi için sahte pırlanta nasıl anlaşılır yazımızı inceleyebilirsiniz.

Pırlanta Şekilleri
Kesim ile karıştırılan bir diğer başlık ise pırlanta şekilleridir. İnsanoğlunun elmasa müdahale kesim dışında bir diğer noktada pırlanta şekilleri başlığıdır. Standart pırlanta şekilleri vardır. En bilinen ve ideal kesim olan yuvarlak pırlanta (brilliant cut) şeklidir. Özellikle tektaş yüzüklerde kullanılan bu şekil en çok tercih edilen pırlanta şekillerindendir. Ayrıca kalp, zümrüt (emerald), oval, damla, markiz, prenses (kare), baget pırlanta şekilleri de mevcuttur.

İdeal Pırlanta Kesimi
Bir pırlantanın ideal kesime sahip olması için, mükemmel oranlarda kesilmiş olması gerekmektedir. Bir pırlanta farklı açılardan verilen ışığı, içerisinde dolaştırıp ne kadar ışıldama ve parlaklık veriyorsa, o düzeyde ideal kesim pırlanta özelliklerine sahiptir. Özetle giren ışığın tamamının çıkmasını sağlayan kesim ideal kesimdir.

Pırlanta kesimi çeşitlerinden kaliteyi, pırlantanın ışığı yansıtma ve kırma değerlerine göre belirlenmektedir. İdeal oranlarda özenle kesimi yapılmış pırlantanın bir tarafından giren ışık diğer tarafına doğru gezerek 33 adet faset bölümün bulunduğu üst kısmından dışarı yayılır. Pırlantanın üst tarafındaki yayılma, parlama ve beyazlığın sebebi faset sayısının fazlalığıdır.

Diğer pırlanta kesim teknikleri sırasıyla iyi kesim, sığ kesim ve derin kesimdir. Bu teknikler uluslararası standartlarda 5 farklı pırlanta kesim çeşitleri olarak belirlenmiştir.

Pırlanta yüzük alırken uluslararası sertifikalı pırlanta olmasına dikkat etmenizi ve mümkünse Very good ve Excellent kesim olmasını öneriyoruz.
Önceki yazı